Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 250 gram
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler naciowy 1 łodyga
cebula 1 sztuka
bulion 750 ml
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 5 sztuk
masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
ocet 10 % 2 łyżeczki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka

Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę. Marchew, pietruszkę zetrzyj na tarce. Cebulę posiekaj.
Warzywa zalej bulionem, dorzuć liść laurowy, ziele angielskie i gotuj przez około 20, aż ziemniaki zmiękną.
Masło rozpuść w rondelku i dodaj do niego mąkę. Cały czas mieszając smaż, aż całość się zarumieni. Wlej całość do zupy i wymieszaj. Dopraw octem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysiek3 20.01.2013 08:23
pycha
Angelika10 27.11.2012 23:16
smaczna
Mati3 17.10.2012 16:51
fajna
Marta1986 17.10.2012 16:10
super
Simeo 17.10.2012 15:58
lubię zupę ziemniaczaną

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak