Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryczki chili w oleju

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryczki chili 1 kg
olej słonecznikowy 1 litr
czosnek 3 ząbki
cukier 3 łyżeczki
sól 3 łyżeczki
bazylia 3 łyżeczki
słoiki małe 5 sztuk
gumowe rękawice 1 para
oliwa 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Papryczki chili w oleju

Słoiki dokładnie umyć ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń. Następnie wyparzyć wrzątkiem i dokładnie osuszyć.
Paprykę chili umyć, założyć gumowe rękawice (zróbcie to koniecznie, bo bez nich ręce pieką do końca dnia, albo zatrzecie sobie oko, a nie jest to nic przyjemnego- wiem z doświadczenia) i poodcinać czapeczki papryczkom. Następnie wyjąć gniazda nasienne i pościągać z nich nasionka do osobnej miseczki. Wydrążone papryczki ułożyć w słoikach i do każdego dorzucić nasiona, po pół ząbka czosnku, pół łyżeczki soli, szczyptę cukru oraz pół łyżeczki bazylii. W rondlu bardzo mocno zagrzać olej oraz oliwę z oliwek i zalewać papryczki (zalewana gorącym olejem papryka powinna wydawać taki dźwięk, jakby się smażyła) pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni do wieczka. Słoiki zakręcić i ustawić do góry dnem. Trzymać w ciemnym miejscu, a za 2 tygodnie można je już zajadać!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 19.10.2012 17:31
fajne
-Natka- 17.10.2012 12:17
nigdy takich jeszcze nie jadłam ani nie robiłam. Ciekawa jestem jak smakują.
EWI 17.10.2012 08:37
muszę spróbować
Habibi 16.10.2012 22:20
Ja marynowałam chili w zalewie octowej, no i oczywiście zapomniałam o rękawiczkach ;) Oj, ręce do nocy mnie paliły, a rano jeszcze były ciepłe ;) Dobre lekarstwo na słabe krążenie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak