Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAJONEZ DOMOWEJ ROBOTY

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko surowe 2 sztuki
olej roślinny 250 ml.
ocet winny 1 łyżka
musztarda 1 łyżeczka
cukier szczypta
sól do smaku szczypta
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: MAJONEZ DOMOWEJ ROBOTY

Do wysokiego słoika (do podwójnej porcji używam takiego zwykłego litrowego), wbijamy żółtka, dodajemy ocet, sól, pieprz, cukier, wkładamy końcówkę blendera ręcznego (można tą końcówkę wcześniej włożyć na trochę do lodówki lub zamrażarki).
Miksujemy wszystko przez ok. minutę, tak aby składniki się połączyły i powstała piana, teraz powolutku (ciągle miksując) wlewamy olej.
Mikserem poruszamy góra-dół, tak aby olej łączył się z resztą składników, wszystko miksujemy do całkowitego połączenia (czasem, gdy żółtka są większe, na oko dolewam jeszcze troszkę oleju).
Zawsze też wszystko próbuję, czy dobrze smakuje.
Na początku byłam zmuszona doprawiać, ponieważ składników było o ciupkę za mało (lubię majonez mocny w smaku).

Ps. Z całego serca polecam taki majonez, sama już dobre pare mięsięcy nie kupuję takiego ze sklepu, ze sztucznymi dodatkami. Przyznam, że na początku wychodził mi troszkę za rzadki, ale wystarczyło zmienić skład (całe jajka zastąpiłam samym żółtkiem) i z ręką na sercu zapewniam was, że taki majonez to niebo w gębie. Jeśli dodamy do tego wszystkiego fakt, że taki majonez wytrzymuje w lodówce spokojnie 10 dni, robi się go bardzo szybko i ze składników dostępnych, no poprostu ideał :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak