Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PULPETY Z MARCHEWKĄ I OLIWKAMI, W OSTRYM WRZYWNYM SOSIE Z KASZĄ

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 0,5 kg.
marchew 2 sztuki
cebula 3 sztuki
bułka czerstwa 1 sztuka
jajko 1 sztuka
zioła 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
sól do smaku
olej do smażenia
papryka czerwona 1 sztuka
czosnek 5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
sos sojowy 1 łyżeczka
papryka mielona 1 łyżka
czubryca czerwona 1 szczypta
czubryca zielona 1 szczypta
mąka pszenna 3 łyżki
papryczka chili 1 sztuka
oliwki zielone 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: PULPETY Z MARCHEWKĄ I OLIWKAMI, W OSTRYM WRZYWNYM SOSIE Z KASZĄ

Średnią cebulę i kilka ząbków czosnku obieramy, kroimy w małą kosteczkę, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, oliwki kroimy w małą kosteczkę. Do większej miski przekładamy mięso, mieszamy z ziołami, drobiną soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodajemy czerstwą bułkę (namoczona w wodzie i odsączona, wyciśnięta dobrze) i jajko, zagniatamy tak by wszystko dobrze się połączyło (ja to robię ręką). Teraz do masy dorzucamy startą marchewkę, cebulę, czosnek i oliwki pokrojone w kosteczkę. Mieszamy łyżką.
Z masy formuję rękami kuleczki, obtaczam w mące (pulpety obtaczamy w mące, mielone kotlety w bułce tartej), smażymy na rumiano na patelni (z odrobiną oleju), w tym czasie do średniej wielkości garnuszka nalewam litr wody i zagotowuję. Podsmażone z każdej strony pulpety przekładam kolejno do garnka z wodą. Teraz na patelni podsmażam dwie średniej wielkości cebule (obrane i pokrojone w piórka), klika ząbków czosnku (obrane i pokrojone na mniejsze kawałki, lub rozgniecione), wszystko znowu przekładam do garnka, na koniec na patelni podsmażam chwilkę paprykę słodką i ostrą pokrojoną na kawałki, ją też przekładam do garnka. Dodaję liść laurowy i ziele angielskie i duszę ok. 15-20 min pod przykryciem, aż wszystko będzie mięciutkie, a sos zgęstnieje. Jeśli ktoś lubi gęsty sos, można w szklance rozrobić dwie łyżki mąki pszennej z zimną wodą, wlać do sosu i zagotować mieszając.

Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy ziołami, solą, pieprzem, odrobiną sosu sojowego. Dodajemy czerwoną i zieloną czubrycę.

Ps. ważne jest to by patelnię (po przesmażeniu wszystkiego) podlać odrobiną wody i tak powstały sosik dolać do mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

renix5 22.01.2014 22:47
super! zrobię w najbliższym czasie! :)
lara 22.01.2014 22:19
apetycznie wygląda!
sara1 16.10.2012 15:22
apetyczne jedzonko
wiola333 16.10.2012 14:10
smacznie
miki47 16.10.2012 14:04
smakowicie wygląda
miki47 16.10.2012 14:02
mniam
zolzica 16.10.2012 13:58
z oliwkami jeszcze nie jadłam - będę robić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak