Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka ogórkowa z cebulką i słonecznikiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórek 500 g
słonecznik łuskany 100 g
oliwa 2 łyż.
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka ogórkowa z cebulką i słonecznikiem

Kroki postępowania

1
Nasiona słonecznika wsypuję na rozgrzaną, suchą patelnię bez tłuszczu. Nasionka smażę na niewielkim ogniu, dodaję sól do smaku. Mieszam co jakiś czas aż nasiona ładnie się zrumienią.
Krok 1 - Surówka ogórkowa z cebulką i słonecznikiem foto
2
Zielone ogórki myję dokładnie pod bieżącą wodą i kroję razem ze skórką w niewielkie słupki. Cebulę obieram, płuczę i siekam w drobną kostkę, polewam wrzątkiem, osączam na sicie. Do miski przekładam pokrojone ogórki i posiekaną cebulę. Następnie wsypuję ostudzony, smażony i solony łuskany słonecznik. Do surówki wlewam oliwę z oliwek i całość dokładnie mieszam.
Krok 2 - Surówka ogórkowa z cebulką i słonecznikiem foto
3
Surówkę wkładam do lodówki na 30 minut. Podaję jako dodatek do obiadu.
Krok 3 - Surówka ogórkowa z cebulką i słonecznikiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariposas 13.10.2012 18:57
fajny pomysł
Goya 13.10.2012 16:30
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak