Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszne ptysie z kremem

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 2 szklanki
masło kostka
mąka 2 szklanki
jajko 8
sól szczypta
proszek do pieczenia szczypta
mleko 1.5 szklanki
cukier puder szklanka
margaryna
budyń śmietankowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne ptysie z kremem

PTYSIE:
Do gotującej wody wrzucić masło i zagotować. Po odstawieniu wsypać mąkę i miksować aż cisto będzie odstawało od brzegów naczynia, odstawić do ostudzenia. Po przestudzeniu miksować i dodawać po jednym jajku (przy czwartym sól i proszek). Na blachę nakładać łyżką lub szprycą. Piec w rozgrzanym piekarniku około 40-45 minut(przez szybkę obserwować czy rosną i czy mają ładny złoty kolor). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik ale nie wyjmować ptysi jeszcze przez 15 minut bo opadną, tak samo nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Po upieczeniu rozkrajać na pół i napełniać kremem.
KREM:
Budyń ugotować bez cukru. Margarynę utrzeć dobrze z cukrem pudrem i dodać przestudzony budyń. Utrzeć na lśniącą masę.
Ptysie po napełnieniu masą posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 19.02.2014 15:27
lubię zarówno z farszem słodkim jak i z pieczarkami
krystyna330 30.09.2013 09:17
pychotka mniam
Bernadeta1 15.08.2013 12:08
lubię ptysie
Andysz 15.10.2012 13:36
mmm ekstra;]
Betka 13.10.2012 15:45
super;)
agnieszka214 13.10.2012 13:25
pysznie wyglada
Agnieszka91 13.10.2012 13:19
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak