Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne ptysie z kremem
Do gotującej wody wrzucić masło i zagotować. Po odstawieniu wsypać mąkę i miksować aż cisto będzie odstawało od brzegów naczynia, odstawić do ostudzenia. Po przestudzeniu miksować i dodawać po jednym jajku (przy czwartym sól i proszek). Na blachę nakładać łyżką lub szprycą. Piec w rozgrzanym piekarniku około 40-45 minut(przez szybkę obserwować czy rosną i czy mają ładny złoty kolor). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik ale nie wyjmować ptysi jeszcze przez 15 minut bo opadną, tak samo nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Po upieczeniu rozkrajać na pół i napełniać kremem.
KREM:
Budyń ugotować bez cukru. Margarynę utrzeć dobrze z cukrem pudrem i dodać przestudzony budyń. Utrzeć na lśniącą masę.
Ptysie po napełnieniu masą posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)