Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka w słoiku na zimę

5.0
(39)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

botwinka 2 kilogramy
ocet 10 % 2 łyżki
cukier 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
woda 2 litry
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 6 sztuk
olej 5 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka w słoiku na zimę

Botwinkę umyj, następnie korzeń pokrój na centymetrowe plasterki a łodyżki na 2 centymetrowe kawałki. Kilka ładniejszych liści można pokroić i odłożyć. Wrzuć korzenie i łodyżki do gotującej się wody z liściem laurowym, zielem angielskim, solą oraz cukrem i gotuj 20 minut. Po tym czasie dodaj zachowane liście botwinki. Gotuj pięć minut i dodaj ocet.
Do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoików nałóż po równo buraczków, łodyżek i listków. Ziele angielskie i listek laurowy można wyrzucić. Zalej słoiki pozostałym wywarem i do każdego dodaj po łyżeczce oleju.
Pasteryzuj przez 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 15.10.2012 00:59
też taką robię- super
ilovebake 11.10.2012 14:33
Fajny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak