Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z cebulką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
drożdże 7 g
oliwa 2 łyż.
cukier 1 łyż.
sól 1,5 łyżecz.
woda 250 ml
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z cebulką

Kroki postępowania

1
Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni aż do zeszklenia. Pozostawiam do ostudzenia.
Krok 1 - Chleb z cebulką foto
2
Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Po wyrobieniu ciasta pozostawiam je do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładam do formy keksowej i pozostawiam na około 50 minut. Po tym czasie chleb smaruję roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
Krok 2 - Chleb z cebulką foto
3
Piekę chlebek w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200°C, przez około 35 minut.
Krok 3 - Chleb z cebulką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak