Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki konserwowe (korniszony)

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 2 kg
woda 5 szkl.
ocet 1 szkl.
cukier 9 łyż.
sól 1 łyż.
ziele angielskie 1 łyżecz.
Liść laurowy suszony Prymat 6 szt.
Gorczyca biała cała Prymat 6 łyżecz.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki konserwowe (korniszony)

Kroki postępowania

1
Na początku ogórki gruntowe dokładnie myję. Do słoików układam ściśle umyte ogórki.
Krok 1 - Ogórki konserwowe (korniszony) foto
2
Na wierzch każdego słoika z ogórkami wkładam kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, 2 łyżeczki gorczycy. Zalewam ogórki gorącą zalewą i dokładnie zamykam słoiki zakrętkami.
Krok 2 - Ogórki konserwowe (korniszony) foto
3
Pasteryzuję słoiki ok. 5 minut od zagotowania. Po tym czasie wyjmuję gorące słoiki i ustawiam je do góry dnem, przykrywam ręcznikiem, odstawiam do całkowitego ostudzenia.
Krok 3 - Ogórki konserwowe (korniszony) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak