Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka jabłkowe w kratkę

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 450 gram
margaryna 250 gram
cukier puder 3/4 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
mleko 1 łyżka
jajko 1 duże
jajko 1 małe
jabłka 10 małe

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka jabłkowe w kratkę

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pokrojoną w kostkę schłodzoną margarynę. Posiekać. Dodać jajko i zagnieść elastyczne ciasto. Odkroić 1/3 ciasta, a resztę rozwałkować na prostokąt. Oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka (można obrać ze skórki), pokroić na ćwiartki lub połówki i poukładać na cieście w kilku centymetrowych odstępach. Posypać cynamonem. Pozostałą część ciasta rozwałkować i za pomocą wałka do kratkowania zrobić nacięcia. Ciasto rozciągnąć i nałożyć na ciasto z jabłkami. Za pomocą szklanki wykrawać okrągłe ciasta z jabłkiem w środku. Skleić brzegi. Ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka. Ciastka wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut do zarumienienia się wierzchu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 08.10.2012 10:53
fajnie wyglądają
Lemon 08.10.2012 10:12
świetne
Magula 08.10.2012 07:46
super wyglądaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak