Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój tort urodzinowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 9 sztuk
mąki pszennej 1 szklanka
mąki ziemniaczanej 2 łyżki
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki
cukru 1 szklanka
soli szczypta
Krem:
śmietany 30% 500 ml
cukru pudru 0,5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
wody 2 łyżki
galaretka czerwona
KREM ŚMIETANOWY
śmietana duża 18%
cukru pudru 3/4 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
wody 3 łyżki
czekolady orzechowej 1 tabliczka
NASĄCZENIE
wody 2 szklanki
cukru 1 szklanka
cukru waniliowego 2 łyżki
kwasku cytrynowego 1 łyżeczka
marmolada
DODATKOWO:
kremu śmietankowego 1 opakowanie
kremu czekoladowego 1 opakowanie
perełki cukrowe
mleko 1 l
masła 1 kostka
krem ajerkoniakowy
ananas 3 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Mój tort urodzinowy

Dzień wcześniej przygotować galaretkę i pozostawić do zastygnięcia. Biszkopt: Jajka wybić(oddzielić żółtka od białek). Do białek wsypać szczyptę soli.Miksować mikserem do powstania piany. Następnie wsypać cukier i dalej miksować.Dodawać po jednym żółtku,wlać aromat i miksować do uzyskania jednolitej masy.Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną,proszkiem do pieczenia oraz kakaem.Wsypać do masy jajecznej i wymieszać drewnianą łyżką. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia.Przelać ciasto i piec ok 25 minut.Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł.Ostudzić.Przekroić na trzy płaty. Nasączenie. Wodę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Ostudzić Dodać kwasek cytrynowy. Galaretkę pokroić w drobną kosteczkę. Krem: Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie i ostudzić. Schłodzona śmietanę 30% przełożyć do miseczki.Ubijać mikserem do momentu gdy śmietana zacznie sztywnieć,wsypać cukier i dalej miksować,następnie ostrożnie wlać żelatynę i jeszcze chwilkę ubijać(należy uważać aby nie przebić śmietany) Krem śmietanowy: Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.Śmietanę przełożyć do miski.Zmiksować mikserem,dodać cukier puder oraz żelatynę,jeszcze chwile pomiksować. Ananasy odsączyć z syropu i pokroić na mniejsze kawałki,czekoladę drobniutko posiekać.Wszystko wymieszać z masą śmietanową. Krem śmietankowy,czekoladowy i ajerkoniakowy rozrobić według przepisu na opakowaniu na mleku oraz dodać masło.Schłodzić w lodówce. Spód nasączyć syropem,rozsmarować marmoladę,wyłożyć warstwę śmietanową.Przykryć drugim nasączonym biszkoptem,posmarowanym marmoladą.Rozsmarować bitą śmietaną z drobno pokrojoną galaretką.Przykryć górnym biszkoptem.Docisnąć i wyrównać boki tortu.Kremem śmietanowym rozsmarować cały tort.Dodatki ozdobić kremem czekoladowym oraz ajerkoniakowym. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

-Natka- 07.10.2012 22:47
pięknie ozdobiony torcik, aż miło się patrzy na niego!
bietka 07.10.2012 22:39
pycha
Dorota59 07.10.2012 20:14
prześliczny
Goya 07.10.2012 20:10
wow
Papryczka 07.10.2012 19:59
super
halina17 07.10.2012 19:49
Ładny tort.
angelika14 07.10.2012 19:35
piękny ten torcik a smakuje pewnie jeszcze lepiej
mufinka79 07.10.2012 19:29
piękny :)
maciek7 07.10.2012 19:26
piękny i na pewno pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak