Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto rumowe z pijanymi śliwkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 g
śmietana 1/2 szkl.
kefir 1/2 szkl.
jajko 3
cukier 1 szkl.
proszek do pieczenia 1 op.
masło 120-130 g
aromat rumowy do smaku
lukier
kruszonka
cukier puder
śliwki (z rumu)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto rumowe z pijanymi śliwkami

Masło stopić, lekko przestudzić, dodać roztrzepane jajka, aromat rumowy, śmietanę i kefir.
W dużej misce połaczyć mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem.
Mokre składniki do miski z suchymi i sprawnie przemieszać łyżką, aby się tylko połaczyły - nie na gładko!
Ciasto wylać na średnią blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bulką tartą.
Wyłożyć owoce dokładnie osączone z rumu, posypać kruszonką.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 165-175*C.
Piec ok. 35-40 minut.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem i polać nierównomiernie niezbyt gęstym lukrem - pozostawić do zupełnego ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 07.10.2012 13:41
apetycznie wyglada
Habibi 07.10.2012 12:20
angelika malinowska - mogłaś tego ciasta nie znać, bo jest to mój autorski przepis - wykombinowany z kilku innych ;)
1j1o1l1a1 06.10.2012 20:38
ciekawe :)
Katarzyna47 06.10.2012 19:41
Fajne spróbuję upiec.
gosia561 06.10.2012 19:32
idealne do jesiennej herbatki
angelika14 06.10.2012 19:02
ciekawe ciasto, nigdy nie jadłam ani nie robiłam
kasienka23 06.10.2012 18:57
musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak