Cukiniowy sos do makaronu

Cukiniowy sos do makaronu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1,2 kg
  • boczek

    30-40 dag, chudy
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • śmietana kremówka

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię obieram , kroję na drobno obojętnie czy w kostkę ,słupki czy plasterki..Boczek kroję raczej drobno w kostkę i wysmażam na wolnym ogniu na chrupko w większym rondlu.Połowę skwarek wyjmuję na talerzyk ,do pozostałych wrzucam cukinię i na malutkim ogniu duszę aż cukinia się rozpadnie i zrobi się sos. Oczywiście posolę , popieprzę i jak już cukinia miękka daję śmietankę. Jeśli jest za rzadki to daję mąkę rozprowadzoną w pół szklanki wody,resztę skwareczek i zagotowuję.Doprawiam do smaku polewam makaronik i smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

27.01.2013 20:46
super sos.

anemon

21.04.2012 08:01
Makaron i cukinia to świetne połączenie.

Mati13

30.09.2011 16:32
bardzo ciekawy sposób na makaron

IZABELA29

15.04.2011 12:10
pięknie podane

barbara11561

15.04.2011 08:22
pycha:)

Grażyna13

27.03.2011 20:43
super !

Aneta41

08.03.2011 13:39
też lubię

ben-ka

20.12.2010 20:40
Lubię i cukinię i makaron ale nie wpadłam na takie połączenie:)

Natalia/tubisiek

14.10.2010 09:19
pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat