Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Makaron:
-
makaron spaghetti
400 g -
sól
3 łyżki
Sos:
-
szalotka
2 sztuki -
krewetki małe
350 g -
masło
50 g -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/4 łyżeczki -
Bazylia suszona Prymat
1 łyżka -
sól
1 łyżeczka -
śmietana kremówka
200 ml -
parmezan
100 g -
bazylia świeża
Sposób przygotowania
1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlej filiżankę wody z gotowania makaronu, która może przydać się do sosu.
2. Rozgrzej masło na patelni i zeszklij drobno posiekaną szalotkę. Smaż do jej zarumienienia.
3. Dodaj krewetki i mieszaj na patelni przez około 2 minuty. Dodaj bazylię i śmietankę, a następnie dopraw pieprzem i solą.
4. Zwiększ temperaturę i smaż krewetki przez około pięć minut.
5. Przełóż ugotowany makaron na patelnię i w razie potrzeby delikatnie podlej wodą z gotowania i podgrzewaj przez kolejne 3 minuty.
6. Dodaj połowę startego parmezanu, wymieszaj i udekoruj listkami świeżej bazylii.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się