Makaron z krewetkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pomysł na szybki i prosty w wykonaniu obiad? Makaron z krewetkami! Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować przepyszny obiad w zaledwie 30 minut

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Makaron:

  • makaron spaghetti

    400 g
  • sól

    3 łyżki

Sos:

  • szalotka

    2 sztuki
  • krewetki małe

    350 g
  • masło

    50 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • śmietana kremówka

    200 ml
  • parmezan

    100 g
  • bazylia świeża

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlej filiżankę wody z gotowania makaronu, która może przydać się do sosu.

2. Rozgrzej masło na patelni i zeszklij drobno posiekaną szalotkę. Smaż do jej zarumienienia. 

3. Dodaj krewetki i mieszaj na patelni przez około 2 minuty. Dodaj bazylię i śmietankę, a następnie dopraw pieprzem i solą.

4. Zwiększ temperaturę i smaż krewetki przez około pięć minut.

5. Przełóż ugotowany makaron na patelnię i w razie potrzeby delikatnie podlej wodą z gotowania i podgrzewaj przez kolejne 3 minuty.

6. Dodaj połowę startego parmezanu, wymieszaj i udekoruj listkami świeżej bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat