Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany z suszonymi pomidorami na cieście francuskim

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 275 g
bakłażan 2 szt.
mozzarella 250 gram
pomidory suszone w zalewie 280 g
sól do smaku
pieprz
bazylia 2 łyż.
oliwa 1,5 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany z suszonymi pomidorami na cieście francuskim

1.bakłażana płuczemy, kroimy w plastry, solimy i pozostawiamy na 30 min. na durszlaku , nadępnie odsączamy układając na ręczniku papierowym,
2.ciasto francuskie dzielimy na 12 prostokątów i układamy na blasze do pieczenia,
3.suszone pomidory drobno kroimy a mozzarelle w plastry,
4.odsączone plastry bakłażanów smarujemy z obu stron (lub spryskujemy) oliwą i grillujemy,
5.zgrilowane bakłażany układamy na prostokątach ciasta francuskiego, dodajemy porcję suszonych pomidorów i plaster mozzarelli, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C na 15 min.
6.przed podaniem posypujemy pieprzem i świeżo posiekaną bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 26.08.2013 11:43
to ciasto uwielbiam pod każdą psotacią
Beata61 19.11.2012 07:34
moje smaki :)
M. Monroe 18.11.2012 10:48
pięknie podane ...
SweetandChili 16.10.2012 15:35
Wyglada pysznie! :)
elficzna 07.10.2012 22:31
uwielbiam takie jedzenie...pyszność
SylwiaMagdaSabin 07.10.2012 18:31
świetny pomysł
edi 05.10.2012 11:16
Ale pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak