Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka paryska

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mąka ziemniaczana 4 łyż.
mleko ciepłe 125 ml
drożdże 25 g
masło 1 łyżecz.
cukier 1 łyżecz.
sól 1 łyżecz.
woda 125 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka paryska

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z wodą, dodaję szczyptę cukru i wsypuję 1/3 mąki. Mieszam całość i odstawiam na około 20 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Krok 1 - Bułka paryska foto
2
Dodaję łyżeczkę soli, cztery łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę cukru, łyżeczkę miękkiego masła oraz resztę mąki pszennej i wyrabiam ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem. Po czym ciasto znów wyrabiam i odstawiam na kolejne 30 minut. Ciasto ponownie wyrabiam, odgazowuję, formuję bochenek.
Krok 2 - Bułka paryska foto
3
Następnie układam na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posmarowanym oliwą. Chlebek smaruję rozmąconym jajkiem i nacinam nożem pod skosem. Pozostawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika. Piekę przez 10 minut, po czym obniżam temperaturę do 180ºC i piekę kolejne 20 minut. W trakcie pieczenia dwa razy spryskuję pieczywo wodą. Wyjmuję pieczywo z pieca i pozostawiam do ostudzenia.
Krok 3 - Bułka paryska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edi 05.10.2012 11:21
nie ma to jak domowe pieczywo:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak