Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe z grzybami
Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię dajemy olej, masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy grzyby i smażymy na małym ogniu około 10 minut. Doprawiamy całość solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki z każdej strony; nie za długo, tak tylko, aby lekko się zarumieniły. Podsmażone przekładamy do garnka, podlewamy wodą (1 szklanka) i dusimy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, nakładamy na każdą polędwiczkę usmażone grzyby i pieczemy (tym razem bez przykrycia) w piekarniku jeszcze około 10 minut. Pyszne danie na jesienny obiad.
Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki i podajemy polane sosem grzybowym.