Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka odsmażane na masełku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 1 łyż.
jajko 1 szt.
mąka pszenna 3 szkl.
sól 1 szczypta
masło 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka odsmażane na masełku

Ziemniaki gotuję, po czym studzę, ale jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę, pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Zmielone ziemniaki łączę z mąką pszenną i ziemniaczaną, jajkiem i solą. Zagniatam ciasto. Mąki dosypuję stopniowo, aby ciasto nie było zbyt twarde. Z ciasta lepię wałek, tnę go na małe kawałki. Wrzucam kopytka na osolony wrzątek i gotuję od wypłynięcia na wierzch ok. 3 minuty. Gdy kopytka wystygną, podgrzewam je na rozgrzanym maśle na patelni. Smażę kilka minut na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania złocistej skórki na kluseczkach. Podaję ze szklanką maślanki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 04.10.2012 10:13
lubię odsmażane kopytka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak