Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierożki z ziemniakami i boczkiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto:
drożdże świeże 20 gram
mąka pszenna 200 gram
masło 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
cukier 1/2 łyżeczki
Nadzienie:
ziemniaki 300 gram
cebula 1/2 sztuki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
ponadto :
mleko do posmarowania
kminek do posypania
sos czosnkowy do podania
woda 110 (ciepła)
boczek 80 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierożki z ziemniakami i boczkiem

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ostudzić i rozgnieść (niezbyt drobno!) widelcem. Boczek razem z pokrojoną w piórka cebulką usmażyć na patelni, dodać do ziemniaków, dodać pieprz i sól do smaku i wymieszać, podzielić na 2 części.

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier, zamieszac, odstawić na 10 minut, po czym dodać resztę składników i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Ciasto umieścić w naoliwionej misce i pozwolić mu podwoić objętość, wtedy też znów zagnieść i podzielić na dwie części.

Nastawić piekarnik na 210 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Każdą część ciasta rozwałkować na elipsę i ułożyć farsz, ciasto dobrze zakleić, tworząc dwa duże pierogi, boki mozna zgnieść widelcem, żeby się nie rozkleiły. Połozyć pierogi na blasze i posmarować je mlekiem oraz oprószyć kminkiem, wstawić całość do piekarnika i piec 10-15 minut, aż się ładnie zarumienią.

Danie podawać od razu po upieczeniu, najlepiej z sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MalgorzataG 29.09.2012 22:26
Wygląda smakowicie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak