Placek ucierany z porzeczkami

Placek ucierany z porzeczkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czerwone porzeczki

    40 dag
  • jajka

    4 sztuki
  • margaryna

    1 kostka
  • mąka

    1 i 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • cukier puder

    1 szklanka
  • mleko

    1 niecała szklanka
  • galaretka truskawkowa

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Dodać do tego mąkę z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę ubitą na sztywno dodać mleko.
Zrobić masę:
1/2 litra mleka
1/2 opakowania cukru wanilinowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1 kostka margaryny

Zagotować większą część mleka. Mniejszą część wymieszać ze składnikami i wlać do gotującego się mleka. Rozetrzeć mikserem, margarynę, dodać po trochu budyniu. Tak otrzymana masę nałożyć na placek. Ułożyć porzeczki.
Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Zostawić do ostygnięcia Zalać porzeczki. Odłożyć do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Betka

02.12.2012 15:57
mmm pycha;)

Iwusia

11.04.2011 21:56
pyszny :)

malaczarna23

15.03.2011 14:27
super

ewelina63

14.12.2010 15:56
pięknie wygląda

Katarzyna156

16.10.2010 22:19
mniam...

Mysiunia

15.09.2010 10:30
jest świetny! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat