Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z sera

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza manna 10 dkg
jajko 3-4 szt
mąka 3 dkg
sól do smaku
masło lub margaryna 3 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 dkg
smalec 2 dkg
ser biały 50 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z sera

Świeży ser niekwaśny, dobrze odciśnięty przetrzeć przez sito lub przekręcić przez maszynkę. Wymieszać z kaszą manną, pozostawić na 30 minut. Utrzeć smalec lub olej, dodając kolejno żółtka, włożyć ser, utrzeć na gładką masę. Ubić pianę z białek, przełożyć ją na masę serową, wymieszać. Formować w mące gałki wielkości orzecha włoskiego, ugotować jeden knedel na próbę, jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać 2-3łyżki mąki pszennej. Wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę, zamieszać, przykryć. Gdy się zagotują, odsunąć na brzeg palnika, wybierać łyżką cedzakową na półmisek. Podawać z masłem topionym, zmieszanym ze zrumienioną tarta bułką lub ze śmietaną

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 10.01.2014 19:43
pyszne knedle
Cukiereczek13 27.09.2012 20:05
musza byc pycha :)
Pola5 27.09.2012 17:55
na pewno są smaczne, a jeszcze z bułeczką i masełkiem :-)
Marta1986 27.09.2012 16:00
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak