Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIJAK

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 3 SZT
cukier 6 ŁYŻEK
mąka 6 ŁYŻEK
proszek do pieczenia 1 ŁYŻECZKA
olej 6 ŁYŻEK
Ciasto makowe;
białko 6 SZTUK
cukier 1/2 SZKLANKI
mak 1/2 SZKLANKI
wiórki kokosowe 1/2 SZKLANKI
masa
mleko 1/2 LITRA
żółtko jajek 5 SZT
budyń waniliowy 1 SZT
mąka ziemniaczana 3 ŁYŻKI
mąka pszenna 3 ŁYŻKI
cukier puder 3 ŁYŻKI
masło 1 KOSTKA
Polewa:
margaryna 1/2 KOSTKI
cukier 1/2 SZKLANKI
cacao 3 ŁYŻKI
woda 3 ŁYŻKI
DODATKOWO:
dżem z czarnej porzeczki 1 SSZKLANKA
Biszkopty 1 OPAKOWANIE
wino deserowe 1 SZKLANKA

Przepis i sposób przygotowania na: PIJAK

Kroki postępowania

1
biszkopt:

Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.Na koniec dodać olej. Wymieszać razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut
Krok 1 - PIJAK foto
2
Wystudzony biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
Krok 2 - PIJAK foto
3
ciasto makowo-kokosowe:

Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo dodać wiórki kokosowe i mak ( delikatnie wymieszać łyżką ). Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ( temp. ok 170 stopni ). Piec przez 30-40 minut. wystudzić Wyłożyć na biszkopt posmarowany dżemem.
Krok 3 - PIJAK foto
4
Masa budyniowa:

pół szklanki mleka wymieszać z żółtkami i budyniem. Resztę mleka zagotować. Wlać mleko z żółtkami i ponownie zagotować ciągle mieszając. Do przestudzonej masy budyniowej stopniowo dodawać masło i ucierać na puszystą masę. Wyłożyć na ciasto kokosowo-makowe.
Krok 4 - PIJAK foto
5
Na masę budyniową wyłożyć biszkopty maczane w alkoholu. Według mnie wódka daje posmak cierpkości dla biszkoptów.
Krok 5 - PIJAK foto
6
Polewa:

margarynę , cukier, wodę i cacao zagotować. Gotować ok. 3 minuty. lekko przestudzić i wylać na ciasto. Dekorować wg uznania. Ja użyłam rodzynek i wiórek kokosowych.
Krok 6 - PIJAK foto
7
Schłodzić. Najlepiej żeby postało całą noc w lodówce.
Krok 7 - PIJAK foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 01.12.2012 17:45
pyszne
ajres 06.11.2012 22:21
smaczne
ajres 06.11.2012 22:21
smaczne
Kas2 28.09.2012 00:04
rewelacyjne ciasto
Piotr-21 26.09.2012 21:26
extra
edi 25.09.2012 21:34
świetne
edi 25.09.2012 21:33
świetne
gusia1000 25.09.2012 15:47
Znane i dobre ciasto.
treonina 24.09.2012 20:09
pychotka! jadłam to ciasto i polecam
1j1o1l1a1 24.09.2012 20:03
jestem abstynentka, ale z tym pijakiem chętnie sie zaprzyjaźnię :)
Katarzyna47 24.09.2012 19:51
Zrobię w najbliższym czasie, na razie dodaję do księgi i dziękuję za przepis.
Katarzyna47 24.09.2012 19:50
Ładnie wygląda i pewno świetnie smakuje.
Kasia36 24.09.2012 19:46
Musi być pyszny :>
manaika 24.09.2012 19:38
pycha
Miki 24.09.2012 19:38
super
V_kuchareczka 24.09.2012 19:33
Rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak