Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z malinami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
żółtko jajek 1 szt.
sól 1 szczypta
masło miękkie 50 g
maliny świeże 250 g
śmietana 1/2 szkl.
cukier 2 łyż.
woda 125 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z malinami

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z gorącą wodą, dodać sól, masło i żółtko, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto - w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody, odłożyć ciasto na blat i przykryć miską.
Krok 1 - Pierogi z malinami foto
2
Ciasto dzielić na części i wałkować niezbyt cienkie placki, wycinać kółka i rozwałkowywać je tak, by były dość cienkie.
Maliny wymieszać z cukrem i nakładać dwie łyżeczki do każdego kawałka ciasta, zaklejać i odkładać na deskę wysypaną mąką.
Krok 2 - Pierogi z malinami foto
3
W garnku zagotować wodę z solą i olejem, do wrzącej wkładać pierogi i gotować ok. 4 minuty od momentu włożenia do garnka.
Krok 3 - Pierogi z malinami foto
4
Ugotowane przekładać łyżką cedzakową do miski z zimną wodą lub bezpośrednio na talerze.
Podawać ze śmietaną oprószone cukrem.
Krok 4 - Pierogi z malinami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 24.09.2012 21:03
super pierozki
fijolek91 24.09.2012 16:33
ekstra:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak