Fale Dunaju z jabłkami

Fale Dunaju z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    250 gram
  • cukier puder

    180 gram
  • jajka

    5 sztuka
  • cukier wanilinowy

    3 łyżeczka
  • mąka tortowa

    350 gram
  • proszek do pieczenia

    2 1/2 łyżeczka
  • mleko

    60 mililitr
  • kakao

    2 łyżka
  • jabłka

    3 sztuka
  • masło

    200 gram
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • mleko

    400 mililitr
  • cukier puder

    6 łyżka
  • czekolada gorzka

    50 gram
  • mleko

    3 łyżka
  • margaryna

    1 łyżeczka
  • bułka tarta

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Kiedy jajka połączą się z masłem dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Pod koniec dodać mleko i chwilę miksować. Połowę ciasta wylać na blaszkę (28x24 cm) wysmarowaną masłem i wysypaną bułką. Do drugiej części dodać kakao i zmiksować. Ciemne ciasto rozłożyć równomierniej na jasnym. Na wierzch ciemnego ciasta poukładać jabłka (obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę). Delikatnie docisnąć. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut do suchego patyczka.
Przygotowanie kremu: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu z użyciem 400 ml mleka. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Masę wyłożyć na cieście.
Polewa: Czekoladę z dodatkiem mleka lub kremówki rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotową przestudzoną polewą polać ciasto. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Lis

02.07.2017 23:25
Cudowne ciasto:)

pestka

03.06.2017 17:45
deser wygląda pysznie

EmciaPichci

13.02.2014 04:38
wyszły super!

dorotka0000025

16.12.2013 12:48
wyglada smakowicie

Malgorzata549

30.09.2013 08:25
jedno z pierwszych ciast jakie nauczyłam się piec :)

Klausia

19.07.2013 17:05
takie ciasta są najlepsze :)

lara

28.05.2013 10:35
świetna klasyka

Kuchareczka2

20.05.2013 21:23
rewelacyjne jest

Małgorzata106

02.05.2013 12:40
super ciasto

AURELKA

13.04.2013 20:30
pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat