Tartoletki cytrynowe

Tartoletki cytrynowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 gram
  • cukier puder

    2 łyżki
  • zimne masło

    150 gram
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • Krem:

  • mąka kukurydziana

    75 gram
  • drobny cukier

    220 gram
  • sok z 3 cytryn

  • skórka otarta z cytryny

    1 łyżka
  • woda

    1 szklanka
  • masło

    60 gram
  • woda zimna

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę rozgnieść z cukrem pudrem i pokrojonym masłem. Dodać żółtko i łyżkę zimnej wody. Wylep foremki, włóż do lodówki na pół godziny. Przykryj papierem do pieczenia, obciąż fasolą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut. Usuń folię i papier, piecz następne 10 minut, wyjmij, wystudź.
Mąkę na krem wymieszaj z cukrem, wlej sok z cytryny i wodę. Podgrzewaj mieszając aż krem zabulgocze. Gotuj minutę, zdejmij z palnika, dodaj skórkę cytryny i masło. Po 10 minutach krem przełóż do foremek. Schłodzony udekoruj owocami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Seba

23.01.2012 12:58
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat