Indyk w sezamie

Indyk w sezamie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziarna sezamu

    1-2 łyżki
  • sos sojowy

    1/3 szklanki
  • olej słonecznikowy

    1/2 szklanki
  • czosnek

    2 ząbki
  • marchewka

    1 sztuka
  • papryczki chili

    2 sztuki
  • mąka

  • sól i pieprz

    do smaku
  • indyk

    75 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, wymieszać z sosem sojowym i papryką, zalać mięso i pozostawić na pół godziny. Ziarna sezamowe lekko uprażyć na patelni. Marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Mięso wyjąć z marynaty, obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor. Marynatę wymieszać z marchewką i sezamem, dodać do mięsa i dusić na maleńkim ogniu, stale mieszając i nie dopuszczając do przypalenia. Jeśli sos byłby zbyt gęsty można dolać trochę drobiowego lub warzywnego bulionu z kostki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Seba

04.01.2012 11:51
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat