Extra odlotowe schabiki

Extra odlotowe schabiki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebule

    3 sredniej wielkosci
  • pieczarki

    500-600 g
  • marchewka duża

    2
  • bardzo duzy pomidor

    1
  • majonez

    6 czubatych lyzek
  • kaczup (pikantny)

    6-8 czubatych lyzek
  • ser żółty

    200 g
  • schab bez kości

    6 (plastry, 1 cm)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Każdy plaster schabowego delikatnie rozbijamy z jednej strony, przyprawiamy sola, pieprzem ziolowym i papryka, odstawiamy, najlepiej na noc, do lodówki. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w pólplastry. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w pólpiórka. Na rozgrzany tluszcz wrzucamy cebule, która posypujemy niewielka ilością cukru a gdy cebula zacznie się szklic, wrzucamy pieczarki, mieszamy, dodajemy pieprz i vegete (lub sól czy maggie) i smażymy do lekkiego zbrązowienia pieczarek. Marchewki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cukienie obieramy ze skorki, myjemy i kroimy w ok. 3 mm krazki, solac je delikatnie. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na kilkumilimetrowe, okragle plastry. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Na dno żaroodpornego naczynia układamy mieso, potem cebule z pieczarkami, nastepnie marchew, która smarujemy lyzka majonezu. Na majonezie układamy plastry cukinii, które pruszymy oregano, nastepnie kładziemy plaster pomidora, który zalewamy keczupem. Wierzch posypujemy serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 180*. Podajemy na goraco.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adam1f

23.05.2012 05:58
dobre

anemon

03.01.2012 09:42
Zgadzam się, schab przez Ciebie zrobiony wygląda rewelacyjnie.

PaniMISIOWA

23.11.2011 14:09
świetne! kolejny przepis do wypróbowania!

beatkaa153

18.09.2011 19:21
uwielbiam

Ewa/kalapurtka

30.08.2011 18:01
pycha

iknkirke

21.07.2011 13:02
super

ZEWA

11.11.2010 11:40
ale apetyczne

wedith1

18.08.2010 10:34
Oj , są ekstra i śą odlotowe ! :D

Ewa104

17.08.2010 20:26
Prawdziwe pychotki!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat