Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczysta i krucha łopatka wieprzowa

5.0
(33)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1,5 kilograma
oliwa 3 łyżki
kolendra 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
sos sojowy 1 łyżka
Estragon suszony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Soczysta i krucha łopatka wieprzowa

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do naczynia, nakłuwamy kilkukrotnie ostrym nożem.

W nacięcia wkładamy obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Składniki marynaty łączymy ze sobą i wlewamy do mięsa, dokładnie je nacierając. Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin.

Następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. Ten zabieg ma na celu ścięcie się białka w mięsie, dzięki czemu całe soki zostaną wewnątrz pieczeni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 1 godziny i 30 minut. Pamiętajcie, by na każdy kilogram mięsa przeznaczyć ok. 1 godziny pieczenia. Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw od góry i rumienimy wierzch, polewając mięso wytopionym sosem. Przed pokrojeniem pozostawiamy pieczeń na ok. 10-15 min. do przestygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 04.02.2014 07:26
mmm do chlebka idealna :)
Agnieszka91 13.09.2012 12:55
mniam..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak