Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oscypkowe placuszki z sosem ze świeżych maślaków

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

placki
mąka pełnoziarnista 3/4 szklanka
jogurt naturalny 3/4 szklanka
jajko 1 szt
roztopione masło 2 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
pieprz 0,5 łyżeczka
sos
cebula 0,5 szt
masło 1 łyżka
śmietana 12% 1 łyżka
bulion warzywny 100 ml
pieprz 0,5 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 2 łyżka
oscypek 70 g
maślaki 250 świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Oscypkowe placuszki z sosem ze świeżych maślaków

Grzyby delikatnie oczyszczamy, obieramy i kroimy na niewielkie paseczki.

Cebulę siekamy bardzo drobno i delikatnie podsmażamy na maśle.

Dodajemy do niej maślaki i chwilę podsmażamy.

Następnie dolewamy bulion i na małym ogniu, pod przykryciem dusimy aż grzyby zmiekną.

W międzyczasie przygotowujemy placuszki.

Składniki na placki miksujemy.

Dodajemy pokrojonego w kosteczkę oscypka i mieszamy.

Na mocno rozgrzaną nieprzywieralną patelnię nakładamy po łyżce masy.

W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.

Gotowe odstawiamy do podania.

Gdy maślaki będą już miękkie a całość nieco zgęstnieje dodajemy łyżkę śmietany i doprawiamy pieprzem.

Mieszamy i podajemy z gotowymi placuszkami.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 28.10.2016 12:52
pyszna propozycja
Agnieszka-87-25 09.02.2013 09:02
pyszny byłby sosik z oliwy z oliwek z odrobiną soku z cytryny, doprawiony solą i pieprzem
annagebalska 17.11.2012 11:19
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak