Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z pestkami słonecznika

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas 1/2 szklanki
cukier 1 łyżeczka
maślanka 2/3 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
siemię lniane 1/2 szklanki
otręby pszenne 1 szklanka
pestki słonecznika 150 g
olej
drożdże świeże 12,5 g
woda 1300 (ciepła)
mąka żytnia 1 i 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z pestkami słonecznika

Kroki postępowania

1
Do dużej miski wsypujemy 1 kg mąki żytniej chlebowej, dodajemy drożdże (ja 100g kostkę drożdży kroję na 8 części i jeden kawałek powinien ważyć mniej więcej 12,5g), cukier, wodę, maślankę i zakwas. Całość mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.
Krok 1 - Chleb z pestkami słonecznika foto
2
Ponownie mieszamy i odlewamy ½ szklanki- to będzie nasz zakwas na następny raz. Do miski dosypujemy resztę mąki żytniej chlebowej, mąkę pszenną, siemie lniane, otręby i pestki słonecznika. Całość mieszamy do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Jeżeli ciasto jest bardzo rzadkie, można dosypać ciut więcej mąki pszennej.
Krok 2 - Chleb z pestkami słonecznika foto
3
Blaszki (ja używam dwóch długich, wąskich keksówek) smarujemy olejem i wypełniamy ciastem do połowy wysokości. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny, do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Krok 3 - Chleb z pestkami słonecznika foto
4
Wtedy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę i 40 minut. Gorący chleb wyjmujemy z blaszek i smarujemy z wierzchu olejem. Kroimy po wystudzeniu.
Krok 4 - Chleb z pestkami słonecznika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 15.09.2012 07:09
Nie ma jak domowy chlebek...
Cukiereczek13 06.09.2012 00:13
wspaniale wyglada :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak