Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada z bitą śmietaną

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana kremówka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
laska wanilii
ocet winny 1 łyżeczka
cukier drobny 3/4 szklanki
likier kokosowy 1/3 szklanki
białko kilka szt.
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: rolada z bitą śmietaną

Do miski wlewamy śmietanę, likier i cukier puder. Ubijamy na sztywny i gęsty krem. Odstawić. Blachę o wymiarach 34 x 25 cm i wysokości 4 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, ubijać aż piana będzie sztywna. Mieszamy z octem, mąką i wanilią. Wykładamy na blachę i pieczemy przez 20 minut.
na ciasto wyłożyć bitą śmietanę w środkowej części,. Zwinąć w roladę od lewej do prawej strony. Posypać cukrem pudrem i pokroić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak