Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bez mączne ciasto czekoladowo - limonkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gorzka czekolada 150 g
masło 150 g
jajko 6 sztuk
cukier 250 g
migdały 50 g
kakao 4 łyżeczki
cukier puder do posypania
tortownica 23 cm
sok z limonki 1 sztuka
skórka z limonki 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Bez mączne ciasto czekoladowo - limonkowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wyłóż dno foremki papierem do pieczenia i wysmaruj masłem ścianki.
Stop czekoladę i masło w żaroodpornej misce opartą na rondlu z gotującą wodą, odstaw miskę na bok i poczekaj aż ostygnie.
Ubij jajka z cukrem, aż ich objętość zwiększy się prawie trzykrotnie i będą jasne i pieniste..
Wymieszaj migdały i kakao w proszku, dodaj je do jajek z cukrem, a następnie dodaj ostudzoną czekoladę z masłem. Na koniec dodaj otartą skórkę i sok z limonki i wymieszaj.
Przełóż masę do przygotowanej formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 40 - 45 minut, ciasto stężeje na powierzchni, ale w środku będzie jeszcze półpłynne.
Wyjmij je z piekarnika i odstaw żeby ostygło. Kiedy nieco ochłonie, przykryj je czystą ściereczką, żeby nie wyschło, chociaż będzie lekko spękane na wierzchu.
Kiedy ciasto zupełnie ostygnie, wyjmij je z formy, oprósz cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 03.09.2012 19:53
może być dobre
1j1o1l1a1 03.09.2012 13:54
ciekawe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak