Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polsko - grecka mussaka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 400 g
cebule 2 szt.
czosnek ząbki 3 szt.
jajko 3 szt.
pomidory 1 puszka
mleko 1 szkl.
śmietana 1 szkl.
ser starty 100 g
natka pietruszki 1 szt.
ziemniaki 5 szt.
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: Polsko - grecka mussaka

Bakłażana kroimy w plastry, solimy, odkładamy na ok. 20 min. - następnie ręcznikiem papierowych odsączamy.
Podsmażamy na oliwie czosnek z cebulą, dodajemy mięso mielone. Smażymy. Dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy do smaku. Dusimy 5 minut. Na drugiej patelni obsmażamy bakłażana do miękkości. Bierzemy naczynie żaroodporne, układamy bakłażana, siekaną pietruszkę, mięso z pomidorami, ziemniaki podgotowane w plastrach, bakłażana. Zapiekankę zalewamy sosem zrobionym z mleka, śmietany i jajek. Posypujemy serem.

Pieczemy ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 24.07.2014 12:02
fajny przepis
Neetka90 08.04.2013 11:06
jeszcze nie jadłam
andrzej10 05.09.2012 09:19
ciekawe
elficzna 01.09.2012 21:04
to musi byc smaczne, muszę wypróbować =)
Konczi 01.09.2012 20:34
oj zjadłoby się zjadło :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak