Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami

Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    500 g
  • mięso mielone

    500 g
  • pieczarki

    400 g
  • cebula

    1 szt
  • sól, pieprz

    do smaku
  • słodka śmietana

    100 ml
  • mąka

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • woda

  • kostka rosołowa

    1 kostka
  • kapusta młoda

    1 główka
  • koncentrat pomidorowy

    1 (mały)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z kapusty wyciąć tak zwanego głąba.
Do garnka wlać wodę i zagotować, posolić.
Włożyć kapustę i parzyć 10 minut.
Wyjąć kapustę, oddzielić liście.
Ryż ugotować w 1 litrze wody i lekko posolić.
Pieczarki i cebulę umyć i pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.
Ugotowany i przestudzony ryż wrzucić do miski, dodać pieczarki z cebulą i mięso, wymieszać i doprawić do smaku.
Na każdy liść kłaść po porcji farszu, zwijać gołąbki i układać w wyłożonym liśćmi kapusty garnku.
Na wierzch wrzucić kostkę rosołową. Koncentrat wymieszać w 1 litrze wody z dodatkiem soli i pieprzu, zalać nim gołąbki, przykryć pokrywka i dusić na małym ogniu około 30 - 40 minut.
Wyjąć uduszone gołąbki, rozrobić mąkę ze śmietaną i zagęścić powstały sos, zagotować. Do gotowego sosu włożyć z powrotem gołąbki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Andysz

24.04.2012 09:41
uwielbiam gołąbki;))

cukiereczek

26.02.2012 08:37
smaczne

ZEWA

28.05.2011 18:16
oj smaczne, a ja lubię gołąbki

ZEWA

28.05.2011 18:16
oj smaczne, a ja lubię gołąbki

Sarenka

27.05.2011 15:20
Bardzo smaczne.

Sarenka

27.05.2011 15:20
Bardzo smaczne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat