Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło 120 g
gorzka czekolada 100 g
mleczna czekolada 100 g
jajko 4
mąka pszenna 10 łyżek
cukier 9 łyżek
woda 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Krem:
masło 250 g
cukier puder 1 szklanka
żółtko jajek 4
aromat rumowy

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy

Ciasto: czekoladę rozpuścić na parze z wodą. Dodać masło, wymieszać, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. Ciasto wlać do natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C. Krem: masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać kilka kropli aromatu. Tort czekoladowy: ostudzone ciasto przekroić na trzy płaty i przełożyć kremem. Udekorować według uznania, np. startą czekoladą i rozetkami z bitej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 19.09.2012 09:00
Mniam, mniam.
daria2911 23.08.2012 15:42
świetny
elficzna 23.08.2012 01:37
mmm pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak