Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w sosie cytrynowym z koperkowym akcentem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza 1 szt
smietana 18% 370 ml
cytryna 1,5 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2 łyżeczki
koperek 3,5 łyżki
oliwa 4 łyżki
makaron kokardki 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w sosie cytrynowym z koperkowym akcentem

Rybę dzielimy na dwa kawałki, osypujemy sola i pieprzem i skrapaimy odrobina soku z cytryny. Podsmażamy na średnim ogniu w dwóch łyżkach oliwy.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, do wody dodając łyżkę posiekanego koperku.

Kiedy ryba będzie z obu stron podsmazona, ściągamy ją z patelni i do zawiesiny dodajemy śmietanę. Kilka łyżek odlewamy do mniejszego naczynia i mieszamy z łyżeczką mąki. Kiedy śmietana nieco się ogrzeje dodajemy sok z 1,5 cytryny i skórkę z 1 sparzonej cytryny. Gotujemy często i energicznie mieszając. Po ok. 5 minutach dodajemy pół łyżki koperku i rozbite ziarna pieprzu czarnego (dla akcentu kolorystycznego, bo mielony jest prawie niewidoczny). Kiedy sos zacznie się gotować dodajemy wcześniej odlane kilka łyżek sosu z mąką, mieszamy i dodajemy rybę.

Ugotowany makaron mieszamy z dwoma lyzkami posiekanego koperku i dwoma łyżkami oliwy z oliwek.

Od dodania ryby wystarczy około 5 minut do podania- kiedy sos się zagęści i lekko zacznie bulgotać można podawać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 18.08.2012 13:11
taki dorsz to smakowita rybka..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak