Przepis i sposób przygotowania na: kolorowe Quesadillas
Ser żółty potarkuj.
Jeden placek tortilli posmaruj łyżką majonezu i posyp czosnkiem. Na to wsyp równomiernie wszystkie pokrojone składniki. Na wierzch posyp grubą warstwą sera.
Całość przykryj drugim plackiem tortilli i dokładnie dociśnij.
Rozgrzej patelnię. Tutaj wymagana jest dobra, nie potrzebująca tłuszczu patelnia lub grill elektryczny z zamykaną, zaciskającą pokrywką (ew. opiekacz).
Na rozgrzaną patelnię układaj ostrożnie tortille - do dna patelni powinna na początku dotykać warstwa górna - pod którą znajduje się ser. Po chwili (ok.2 minuty) przewróć podwójny placek na drugą stronę. Efekt powinien być taki, że tortille staną się chrupiące, a cały środek zostanie zalany rozpuszczonym serem.
Quesadillas podaje się pokrojone na ćwiartki lub mniejsze trójkąciki. Ja do krojenia używam okrągłego nożyka do pizzy - dzięki temu placki się nie rozdzielają.
Idealna przekąska na wieczór np. do seansu filmowego :) lub jako drugie śniadanie.
Smacznego!