Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne 2

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron lasagne 350 g
Sos mięsno warzywny :
mięso wieprzowe 500 g
marchew 4
pietruszka korzeń 1
cebula 2
fasola czerwona z puszki 1 puszka
seler korzeniowy 100 g
woda 2 szk
koncentrat pomidorowy 5 łyżka
sól 1 łyżeczka
przyprawa ognisty smok 1/2 łyżeczka
zioła włoskie 1 łyżeczka
kostka czosnkowa 1
olej 2 łyżka
masło 4 łyżka
mąka pszenna 4 łyżka
mleko 3,5 szk
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
mozzarella w bloku 350 g
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne 2

Kroki postępowania

1
Mięso razem o obranymi i umytymi warzywami zmielić w maszynce do mięsa na grubym sitku.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać olej, wrzucić zmielone składniki i podsmażyć.
Dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy, podlać wodą i dusić około 5 minut.
Krok 1 - Lasagne 2 foto
2
W razie potrzeby doprawić.
Na koniec dodać odsączoną z zalewy fasolkę.
Wszystko wymieszać i zestawić z ognia.
Krok 2 - Lasagne 2 foto
3
W drugim garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać aż maka połączy się z masłem.
Wlać jedną szklankę mleka i cały czas mieszając połączyć mąkę z mlekiem.
Wlać kolejną szklankę mleka i dalej mieszać, potem wlać resztę mleka i nadal mieszając zagotować sos uważając aby nie zrobiły się grudki.
Krok 3 - Lasagne 2 foto
4
Sos zestawić z ognia i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przygotować blachę do pieczenia najlepiej prostokątną.
Krok 4 - Lasagne 2 foto
5
Na dno wyłożyć część sosu mięsno warzywnego.
Na sos ułożyć płaty makaronu lasagne.
Na makaron wylać część sosu beszamelowego, a na niego posypać warstwę sera.
Postępować tak aż skończą się wszystkie składniki.
Krok 5 - Lasagne 2 foto
6
Na wierzchu powinien znajdować się ser mozzarella.
Blachę z lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
Podawać na gorąco.
Krok 6 - Lasagne 2 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 26.02.2016 16:24
Lubię takie:)
pestka 11.11.2015 15:16
ciekawie wygląda
Beata73 24.09.2015 08:42
fasola dodała jej smaku :)
Klausia 12.06.2015 22:27
Z fasolą nie jadłam.
ben-ka 15.10.2014 09:57
Lubię też czasami zrobić i zjeść.
aginaa 22.08.2014 08:42
bardzo lubie lazanie
Pola5 12.05.2014 21:21
Wygląda apetycznie, aż się głodna zrobiłam :-)
as28 05.05.2014 16:25
extra lasania, już mi się jeść zachciało
cukiereczek 06.04.2014 08:46
domowa pełna smaków
Beata73 03.04.2014 08:27
to moje ulubione danie
sylwia2626 31.03.2014 18:55
mega, to jest to co lubię
ZEWA 28.02.2013 19:08
choć kaloryczna to bardzo pyszna jest :)
Stenka 13.11.2012 16:38
apetyczne
magdziorka6 26.08.2012 12:52
też bym zjadła
Agnieszka_B 10.08.2012 22:38
Uwielbiam potrawy z makaronem!
Misiabe 08.08.2012 18:29
poprosze kawałek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak