Botwinka

Botwinka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kości wieprzowe

    600 g
  • botwina

    1-2 peczki
  • marchew

    2 szt
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • natka selera

    1 pęczek
  • ziemniaki

    700 g
  • ziele angielskie

    2 szt
  • słodka śmietana

    200 ml
  • mąka

    3 łyżki
  • woda

  • koperek

    do posypania
  • liść laurowy

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować wywar.
Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić.
Gdy kości będą już prawie miękkie posolić wywar, dodać marchew, ziemniaki, seler, pietruszkę, ziele i liść.
Gotować około 10 minut.
Dodać ocet, pieprz, maggi cukier i wrzucić pokrojoną botwinę.
Gotować do miękkości na nie za dużym ogniu.
Śmietanę rozprowadzić z mąką i zagęścić zupę, zagotować.
W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
Nalać zupę na talerz lub do miseczek i posypać koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jolanta40

10.08.2011 08:49
wygląda cudnie

Ewa104

26.03.2011 22:18
Uwielbiam botwinkę, robię też do słoiczków na zimę.

kasiurek

27.09.2010 08:08
zrobiłam wg tego przepisu, wszystkim bardzo msakowała

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat