odc. 30 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 30: Krupnik po Michelsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    4 skrzydełka
  • boczek wędzony

    150 g
  • kasza jęczmienna

    100 g
  • ziemniaki

    3 szt.
  • marchew

    3 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • seler naciowy

    1 szt.
  • natka pietruszki

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • liść lubczyku

  • sól morska

  • pieprz ziołowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 30: Krupnik po Michelsku foto
Umyte i osuszone skrzydełka z kurczaka rozcinamy i łamiemy w stawach. Przekładamy do garnka z zimną wodą, dodajemy 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i doprawiamy lubczykiem. Garnek przykrywamy pokrywka i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszmy ogień, przyprawiamy solą i dalej gotujemy.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 30: Krupnik po Michelsku foto
Z boczku odcinamy skórę i wrzucamy ją do wywaru. Gotujemy razem przez około 20 minut. Pozostały boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 30: Krupnik po Michelsku foto
Marchew, ziemniaki, cukinię oraz seler kroimy w kostkę o takiej samej wielkości.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 30: Krupnik po Michelsku foto
Po ugotowaniu wywar przecedzamy przez sitko i ponownie przelewamy go do garnka. Do wywaru dodajemy marchewkę, po ok. 5 minutach dodajemy seler naciowy i gotujemy razem. Po chwili dodajemy ziemniaki i cukinię. Pamiętajmy, aby warzywa dodawać w odpowiedniej kolejności, od najtwardszych do najbardziej miękkich. Gotujemy do miękkości, po czy ponownie przecedzamy. Warzywa odkładamy na bok, a przecedzony wywar przelewamy do garnka. Dodajemy kaszę jęczmienną i gotujemy, aż kasza napęcznieje (ok. 10 minut). W czasie gotowania mieszamy od czasu do czasu, aby kasza nie przywarła do garnka. Gdy kasza jest już prawie gotowa, wrzucamy warzywa i gotujemy razem około 2 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 30: Krupnik po Michelsku foto
Do miseczek wlewamy porcje zupy, a na wierzchu układamy boczek. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anka1988 30.03.2015 11:06
zrobiłam na obiad, bardzo smaczna zupka!
bietka 17.03.2015 15:36
smaczna zupka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat