Cukiniowy gulasz

Cukiniowy gulasz

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory pokrojone w puszce

    2 po 400g
  • mieso karkowe

    800 g
  • czosnek

    5 zabków
  • koncentrat pomidorowy

    do smaku
  • olej

    5 lyzek
  • drobno starkowany ser zolty, który posypujemy na goracy gulasz, tuz przed podaniem

  • duza logyda selera

    1
  • sos sojowy

    kilka kropel
  • papryka słodka mielona

    1-2 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karkówke umyc, osuszyc, pokroic na drobniejsze kostki i oprószyc: sola, pieprzem, papryka, przyprawa meksykanska i skropic kilkoma kroplami sosu sojowego. Czosnek obrac, 2 zabki przecisnąć przez praske lub pokroic w drobna kosteczke i wymieszac z miesem, wstawic do lodowki na co najmniej 1 godzine. Cukinie obrac, umyc, osuszyc i pokroic w średniej wielkości kostki. Cebule obrac i pokroic w piórka, pozostaly czosnek pokroic w kosteczke, uzyjemy go na sam koniec. Papryke obrac, umyc, pokroic w kostke, selera obrac, umyc i pokroic w polprazki. Na dużej patelni rozgrzac olej i wrzucic mieso z czosnkiem, które podsmażyć z każdej strony, po czym dodac cebule ( w razie potrzeby dolewamy olej), papryke i selera, dodajemy sol, pieprz i papryke, chwile podsmazamy. Przerzucamy zawartość patelni do dużego garnka, podkręcamy palnik i wrzucamy cukinie z pomidorami, dodajemy sol, pieprz, maggie i koncentrat pomidorowy, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu do momentu zmięknięcia cukini. Cukinia ma być lekko twarda, ale ugotowana, należy kontorlowac duszenie cukinii i uważać, aby za mocno nie rozmiekla. Tuz przed zakonczeniem duszenia, dodajemy pozostaly czosnek, mieszamy, doprawiamy i danie gotowe. Podawac z ziemniakami, a gulasz przed podaniem na talerzu posypac niewielka ilością drobno starkowanego, żółtego sera

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Koper

19.02.2013 23:41
Niech tylko nadejdzie cukiniowy sezon :)

anemon

20.12.2011 07:28
Chętnie wypróbuję w sezonie na cukinię.

eli_555

28.05.2011 22:37
bardzo lubię cukinię

Dorota59

21.01.2011 13:44
uwielbiam potrawy z cukini, napewno ten przepis wypróbuję

ewelinapac

12.09.2010 11:22
fajny pomysł

ewasylwia

03.09.2010 20:51
Trzeba go zrobić póki cukinia w ogródku, pycha

aranka

03.09.2010 18:01
cukinia pycha

SmacznaPyza

28.08.2010 16:40
bardzo ciekawe danie, lubię cukinię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat