Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledż w pomidorach

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

matiasy 500 g
cebula 4 szt
natka pietruszki
ziele angielskie 2 szt
pieprz
ocet 1/2 szklanki
majeranek
cukier 1/2 łyzeczki
koncentrat pomidorowy
sól
zielona pietruszka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Śledż w pomidorach

Kroki postępowania

1
Śledzie najpierw moczymy w wodzie, aby nie były zbyt słone, min pół godziny. Następnie gotujemy 2 szklanki wody z octem liściem laurowym i zielem angielskim. W przygotowanej ciepłej zalewie moczymy śledzie 30 minut.
Krok 1 - Śledż w pomidorach foto
2
Cebule obieramy i kroimy w plasterki, zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy sporo pietruszki suszonej i majeranku, szczypte soli oraz pieprzu. Cebulę w zalewie wstawiamy na gaz i dusimy tak długo aż bedzie miękka. Do cebuli dodajemy cukier i koncentrat pomidorowy (ok 2 łyżek dużych) i mieszamy.
Krok 2 - Śledż w pomidorach foto
3
Śledzie wyciągamy z zalewyukładamy na półmisku w całości lub łamiemy na częsci. Całość przykrywamy przygotowana cebulka i dekorujemy pietruszką. Wkładamy do lodówki. Na stół podajemy schłodzone z lodówki.
Krok 3 - Śledż w pomidorach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 05.08.2012 08:32
Śledzie na imprezkę muszą być super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak