Oczka teściowej

Oczka teściowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • duże suszone śliwki

    50 dkg
  • żółtka

    4 sztuki
  • wiórki kokosowe

    4 łyżki
  • cukier

    3,5 szklanki
  • woda

    3/4 szklanki
  • aromat rumowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyć i namoczyć w ciepłej wodzie (można dodać kilka kropli aromatu). Gdy śliwki napęcznieją, każdą delikatnie naciąć i ostrożnie usunąć pestkę, nie rozrywając śliwki. Cukier zagotować z wodą, dodać wiórki, i stale mieszając podgrzewać na maleńkim ogniu dopóki masa nie zgęstnieje. Do przestudzonej masy, stale mieszając, po kolei dodawać żółtka. Do każdej śliwki delikatnie włożyć łyżeczkę masy. Śliwki można obtoczyć w grubym cukrze. Przed podaniem przynajmniej na godzinę włożyć do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

lucyna15

11.07.2010 11:44
swietne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat