Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - masa powinna podwoić swoją objętość.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na pulchną masę.
Przekładamy rozczyn, sól, resztę mleka i mąki, żółtka do dużej misy.
masę wyrabiamy, aż do połączenia składników.
Kiedy w cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza,po mału wlewamy roztopione masło.
Następnie wyrabiamy masę około 15 minut.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia: przykrywając miskę ściereczką.
Kiedy ciasto podwoi swoją masę, przełóż na blachę (wcześniej natłuść ją i posyp bułką tartą).
Odstawić do wyrośnięcia jeszcze na około 20 minut.
Wstawiamy blachę do nienagrzanego piekarnika. Ustawiając temperaturę na 170 stopni C.
Pieczemy około 40 minut.