barszcz czerwony

barszcz czerwony

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone ćwikłowe

    80 dkg
  • cebula

    1
  • marchew

    1
  • pietruszka

    1
  • margaryna lub masło roślinne

    4 dkg
  • przyprawa do zup w płybie

    2 łyżki
  • woda

    1 litr
  • majeranek

  • sok z cytryny lub kwas cytrynowy

    do smaku
  • sól, cukier, pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki wyszorować szczotką w wodzie i ugotować do miękkości. Odcedzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać 1 litrem zagotowanej wody. Wywar odstawić na 12 godzin przed przyrządzeniem.
Oczyszczoną włoszczyznę zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Podsmażyć na tłuszczu, zalać trzema szklankami wody i zagotować. Wywar połączyć z przecedzonym wyciągiem z buraków. Przed połączeniem wywar z buraków dobrze podgrzać nie gotować bo wtedy traci kolor..
Dodać przyprawę do zup, przyprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

piotereq

21.04.2011 14:46
good ;]

Edyta38

06.04.2011 08:33
extra

Maryś1

05.09.2010 23:17
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat