Kruche migdałowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kruche migdałowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3,5 szklanki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • mielone migdały

    1 szklanka
  • śmietana

    3-4 łyżki
  • masło

    1/3 kostki
  • margaryna

    1 kostka
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    1 paczuszka
  • jajka

    1 szt.
  • rabarbar

    0,5-1 kg
  • żółtka

    2 szt.
  • ocet

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę (3 szklanki) przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier (1 szklanka), cukier waniliowy i margarynę. Margarynę rozkruszyć z mąką. Dodać mielone migdały. Wbić jajko i dodać żółtka. Wlać łyżeczkę octu. Dodać dwie łyżki śmietany. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie - dodać więcej śmietany. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Rabarbar obrać i pokroić na 1-2cm kawałki. Przygotować kruszonkę: 1/3 kostki masła rozetrzeć z mąką (0,5 szklanki) i cukrem (0,5 szklanki), tak aby kruszonka była sypka z niedużymi grudkami. Ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Na to wyłożyć rabarbar, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stopni, piec około 45min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata106

14.08.2011 18:25
pycha

marta1371

02.04.2011 21:25
poczekam do lata na rabarbar i upiekę takie ciasto

agata1722

26.02.2011 11:14
to mi przypomina smak z dzieciństwa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat