Omlet biszkoptowy z konfiturą wg Buni :

Omlet biszkoptowy z konfiturą wg Buni :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 czubate łyżki konfitury ( ja użyłam kwaskowatej z czarnej porzeczki )

  • jajka

    2 szt.
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • masło

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości .Dodać szczyptę soli i mąkę. Wymieszać .Przełożyć do piany i połączyć obie masy.
Na patelni ( średniej ) rozgrzać 2 łyżki masła i wlać masę omletową. Smażyć na małym gazie aż będzie widać że jest prawie ścięty. Zestawić z gazu , przykryć dużym talerzem i przytrzymując łapkami przewrócić tak by omlet spadł na talerz. Patelnię postawić na gaz , włożyć pozostałą łyżkę masła , zsunąć omlet z talerza na patelnię i dosmażyć .
Gotowy omlet wyłożyc na talerz. Posmarować konfiturą i zrolować delikatnie. Przekroić na pół. Posypać owocami i cukrem pudrem lub polać polewą jak kto woli.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

everything

02.03.2012 15:24
fajnie ;-)

Kate131

07.07.2011 10:18
apetyczny

Edyta38

06.03.2011 16:13
smakowicie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat