Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czereśnie z zabaione

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czereśnie 50 dag
masło 2 łyżki
cukier 12 łyżek
białe wino 150 ml
żółtko jajek 6 sztuka
amaretto 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Czereśnie z zabaione

Kroki postępowania

1
Czereśnie myjemy i drylujemy.
Krok 1 - Czereśnie z zabaione foto
2
Masło rozpuszczamy na patelni z 3 łyżkami cukru i lekko karmelizujemy. Dodajemy czereśnie i smażymy 5 minut na dużym ogniu. Polewamy 2 łyżkami wina, mieszamy.
Krok 2 - Czereśnie z zabaione foto
3
Rozkładamy do 4 naczyń.
Krok 3 - Czereśnie z zabaione foto
4
Żółtka ubijamy z cukrem, ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i ubijamy aż powstanie piana. Dodajemy resztę wina i amaretto. Ubijamy aż stanie się sztywne. Wykładamy na czereśnie, posypujemy cukrem.
Krok 4 - Czereśnie z zabaione foto
5
Karmelizujemy w piekarniku pod funkcją grilla.
Krok 5 - Czereśnie z zabaione foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 07.05.2013 09:54
lubię takie deserki
GOSIA18 21.07.2012 15:23
elegancki deser dla gości
stokrotka 20.07.2012 11:55
ciekawy pomysł
treonina 20.07.2012 11:38
po prostu rewelacja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak