Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka orzechowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 140 gram
cukier puder 200 gram
mąka 60 gram
białko 5 sztuk, ze średnich jajek
koniak 2 łyżki
orzechy włoskie 90 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka orzechowe

Roztop masło w małym rondlu i odstaw, żeby ostygło. Wymieszaj cukier, zmielone orzechy i mąkę. Dodaj białka jajek i koniak, a na koniec masło. Podgrzej piekarnik do temperatury 230°C. Nałóż ciasto do foremek, ale tylko do 3/4 ich pojemności. Piecz kilka minut. Zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz dalej, aż ciastka zarumienią się, a wetknięta wykałaczka będzie sucha, czyli ok. 10 min. Jeśli pieczesz ciastka partiami, pamiętaj o zmianie temperatury piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak