Kurczak w jogurtowym sosie curry

Kurczak w jogurtowym sosie curry

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Filet z piersi kurczaka bez kości

    1 szt.
  • przyprawa curry

    1 łyżeczka
  • imbir mielony

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 łyżeczka
  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula

    1 szt.
  • sok z cytryny

    2-3 łyżki
  • sos sojowy

    3-4 łyżki
  • miód

    2 łyzki
  • olej

    do smażenia
  • sól

    do smaku
  • białe wino

    100-200 ml
  • jogurt bałkański

    400 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso kroimy na drobną kostkę. Dodajemy sok z cytryny, miód, sos sojowy, alkohol, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, po pół łyżeczki imbiru, curry i gałki. Dokładnie mieszamy tak, aby marynata dokładnie przykryła kurczaka. Odstawiamy - na godzinę w temp. pokojowej lub kilka godzin do lodówki. Gdy mięso się zamarynuje odsączamy je i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy woda z mięsa odparuje dodajemy posiekaną drobno cebulę, gdy się zeszkli dodajemy czosnek. Kiedy kurczak już się zarumieni zestawiamy patelnię z ognia i dodajemy jogurt (jogurt nie może zawrzeć, bo się zważy). Doprawiamy do smaku gałką, imbirem, curry i solą. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub z kuskusem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Tika4444

04.02.2011 09:37
naprawdę fajny przepis

polly66

17.09.2010 07:58
wszystko co lubię:) szkoda,że więcej zdjęć nie dałaś

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat